Zoeken
  • Kelly Sue

SUE's Warriors bij Koffietijd


9 september was ik samen met Warriors Sofie van der Meulen en Shushila Jialal te gast bij Koffietijd om te spreken over de missie van SUE’s Warriors. Want waarom is diversiteit zo belangrijk? Begin dit jaar kreeg ik een berichtje van Philip van Olga Vocal Ensemble; zij hadden de missie van SUE’s Warriors gedeeld achter de schermen bij Koffietijd. Zij waren 15 april zelf te gast bij koffietijd om een nummer voor te dragen van hun album ‘It’s a Woman’s World’ een album dat opzettelijk het feminisme behandelt. Bij een van de nummers op dit album is een clip in samenwerking met SUE’s Warriors gemaakt en gaat over schoonheid en perfectie en hoe wij daar als samenleving mee omgaan. [zie hier] Zo kwam SUE’s Warriors in een gesprek voorbij en niet veel later nam Koffietijd contact op.

Wij zijn dankbaar dat Koffietijd hier aandacht aan wilde besteden en zo een podium bood voor het delen van ons verhaal. Een verhaal, een missie die ons allen betreft; een inclusieve samenleving. Met stichting SUE’s Warriors strijden wij voor meer diversiteit in het media- en modebeeld, zodat iedereen gehoord, gezien en eerlijk gerepresenteerd wordt. Dit is belangrijk voor een gelijkwaardige en inclusieve samenleving. Hiervoor gaan we samenwerkingen en het gesprek aan met bedrijven uit de mode industrie en werken we samen met het modellenbureau DMA.

Wat we nu namelijk zien is dat er in de grote massa, toch een grote groep mensen vaak vergeten wordt en dat kun je duidelijk terug zien in de mode. Dit is wat bij het gesprek bij Koffietijd naar voren kwam. Het aanbod kledingmaten is te klein. We zien veelal de maten 34 tot en met 48 voor een gemiddelde lichaamslengte van 1,74m - 1,80m. Dit zijn ook de maten van de modellen die we veelal zien in ons huidige mode- en mediabeeld. Je ziet dus dat iedereen die kleiner, groter of niet staand, maar zittend door het leven gaat, moeite heeft met het vinden van goed passende kleding. Mode is dus nog niet inclusief. MAAR dit is een gevolg van het probleem...

5 jaar geleden werd ik winnaar van ‘Fashion on Wheels’, het project van Nationale vereniging de Zonnebloem om aandacht te geven aan het feit dat er niet of nauwelijks kleding is voor rolstoelgebruikers en dit heeft mij destijds geïnspireerd om een kledinglijn te ontwerpen voor de zithouding en zo ontstond mijn kledinglabel SUE. Tijdens dit proces, alle gesprekken en onderzoeken, merkte ik dat het toevoegen van een aangepaste kledinglijn niet het antwoord was. Het ontbreken van een ruimere variatie aan kledingmaten was niet de kern van het probleem, maar een gevolg ervan. Daarom besloot ik SUE achter me te laten om me te gaan focussen op de kern en zo ontstond stichting SUE’s Warriors. Want waarom is er niet een ruimer aanbod aan kledingmaten? Vraag en aanbod. Als niet iedereen gehoord en gezien wordt, zal ook niet ieders vraag beantwoord worden.. Er is dus wel vraag naar een ruimer aanbod, maar wordt niet gehoord.. Daarom is diversiteit belangrijk in onze dagelijkse beelden! Helaas mis ik dit vaak in de discussie of gesprekken die voorbij komen op tv of andere media. Waarom diversiteit belangrijk is. We worden snel afgeleid door iets wat er dik bovenop ligt; te klein kledingaanbod, ontoegankelijke gebouwen, discriminatie op de werkvloer.. maar de kern van het probleem komt niet voorbij. Het gaat niet om dat er een te klein aanbod is aan kledingmaten, maar hoe het komt dat het aanbod niet breder is. Dat heeft meerdere redenen dan een te eentonig beeld in de media, maar die redenen zullen aan bod komen als iedereen gehoord en gezien wordt, want dan word je meegenomen in de gesprekken, doelgroep analyses, ontwerpprocessen, etc. Daarom strijden wij voor meer diversiteit, op gelijkwaardige wijze, in mode en media! Kijk hier het fragment terug >> https://www.koffietijd.nl/er_moet_meer_gelijkheid_komen_in_de_mode


48 keer bekeken