Zoeken
  • Kelly Sue

SUE's Warrior Christal is gezicht van NSGK-campagne!


Stoer staat ze op de foto, in haar rolstoel, hand-met-brace onder de kin. ‘Ik ben je collega… als ik de kans krijg’, staat erbij. De twintigjarige Warrior Christel Verbogt uit Halsteren werd eerder dit jaar een bekend gezicht door de Mis(s) Verkiezing van Lucille Werner, werd Warrior bij stichting SUE's Warriors en nu is ze één van de hoofdpersonen in de landelijke campagne van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

NSGK is het goede doel voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. Met de campagne wil de stichting laten zien dat kinderen en jongeren als Christel gewoon mee kunnen doen, als we een beetje meer rekening met hen houden. Bijvoorbeeld door het onderwijs en de arbeidsmarkt beter toegankelijk te maken. En door mensen met een handicap niet bij voorbaat buiten te sluiten, maar te kijken naar wat ze wél kunnen.

Dat dit nodig is, weet Christel uit eigen ervaring. ‘Toen ik op mijn veertiende ziek werd, moest ik van de havo naar de mavo en uiteindelijk naar de Mytylschool. Niet omdat ik minder goed kon leren maar omdat ik niet meer kon voldoen aan de regeltjes: ik was te vaak afwezig en kon niet altijd mijn huiswerk maken. Als mijn school wat meer had gekeken naar mijn mogelijkheden in plaats van mijn beperkingen, had ik best havo kunnen blijven doen.’ Ook ervaart Christel dat ze niet voor vol wordt aangezien. ‘Mensen zijn vaak verbaasd dat ik een opleiding volg; ze verwachten dat ik ziek en zielig thuis zit. Ook bij werkgevers tref je die vooroordelen. Terwijl ik juist extra hard vecht en extra gemotiveerd ben om iets te bereiken. Daarom zet ik me in voor de belangen van mensen met een handicap: ik wil dat de vooroordelen stoppen.’

NSGK-directeur Henk-Willem Laan sluit zich daarbij aan: ‘We moeten ervoor zorgen dat de samenleving toegankelijker wordt. Kinderen en jongeren met een handicap staan nog veel te vaak langs de zijlijn. Ze kunnen niet meespelen in de speeltuin omdat ze daar met hun rolstoel niet in kunnen, ze gaan vaak naar een aparte school, ze sporten bij een aparte sportclub. Dat komt niet door hun handicap maar door de manier waarop wij de samenleving hebben ingericht. Dat moet veranderen; kinderen en jongeren met een handicap hebben het recht om mee te doen.’

Laan doelt op het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap, dat sinds vorig jaar van kracht is in Nederland. Dat verdrag maakt gelijke kansen voor mensen met een handicap tot een mensenrecht. Kinderen met een handicap hebben bijvoorbeeld het recht om naar een gewone school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en te werken, net als ieder ander.

NSGK start daarom met de campagne ook een petitie die de overheid oproept op om het VN-verdrag snel uit te voeren. Laan: ‘Nederland is al tien jaar met dit verdrag bezig en er zijn nog steeds geen concrete stappen gezet. Dat moet nu snel gebeuren, om te voorkomen dat mensen als Christel op een zijspoor belanden. Want zeg nou zelf: daarmee zouden we onszelf als samenleving toch enorm tekort doen?’ De petitie kan worden ondertekend op alsikdekanskrijg.nl.


58 keer bekeken